![]() |
Wtorek
29.03.2011nr 088 (2067 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Potrawy z grilla Autor: szyper godzina: 22:01 Witaj postrzałku Tym bardziej serdecznie, że piszesz : " Mam nadzieje, że będę mógł pomóc innym " I tu trzymam Cię za słowo. Bo muszę przyznać, żem jest totalne antytalencie kulinarne. Nigdy w życiu nic nie ugotowałem. Zwyczajnie nie potrafię. Tzn. potrafię, usmażyć jajecznicę, zaparzyć kawę, podgrzać gotową zupkę z opakowania czy zalać wrzątkiem ziemniaki puree itp. Mieszkam na wsi to i restauracja okazjonalnie. Byłem w jednej w moim miasteczku kilka dni temu, takiej położonej na skarpie sporego jeziora z nadzieją na zjedzenie świeżej rybki, a z rybek to serwowali pange i okonia nilowego. I kilka rodzajów pizzy. I tak zaczęła mi się od kilku dni marzyć świeża ryba. Obojętnie jaka, byle świeża. I nasza, polska. Te puszki, torebki, konserwy, od prawie 2 lat mam już dość. Postanowiłem, że zdobędę się na każde poświęcenie i sam zacznę pichcić. Grilla mam, zapas węgla też, tyle, że nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Gdybyś mógł mi Kolego w sposób łopatologiczny zaserwować bardzo prosty przepis na rybę to możesz liczyć na moją wielką wdzięczność. Pozdrawiam i miłego klikania. Ps. Jeśli Twoja deklaracja jest aktualna, to jutro ruszam na poszukiwanie rybki. Mam nadzieję, że spośród tych wielu tysięcy zaglądających na to forum są też takie antytalęcia jak ja i może oni też skorzystają z Twoich porad. Autor: postrzałek godzina: 22:42 No jesli moge pomoc to chętnie to zrobię. Z takich prostych przepisów na rybkę, to moge polecić "pietruszkowy filet" jak to ja sobie nazwałem:) jesli bedzie pan miał filet z obojętnie jakiej ryby, chociaż wiem, ze z łososia bedzie bardzo smaczne, wystarczy posiekać pietruszkę(zielona czesc) położyć na jednej stronie fileta, później obrocic i zawinąc w folię spożywcza. Niech polezy sobie ok doby w lodówce, później tylko przyprawy(sól, pieprz, sok z cytryny) patelnia, a moze być i grill, smazenie i do jedzenia. Ja robie to dość często, wszyscy lubią. Można jeszcze zrobic rybę w sosie serowym, ale to juz trochę trzeba sie nadawać:), chociaż sam mysle, ze kuchnia to tylko z nazwy robi wrażenie:D ja mysle ze każdy sie nadaje na kucharza, trzeba tylko serca do wykonywanego zajęcia. A teraz podam moze przepis na wyżej wymieniona rybkę: mając świeża rybę, oddzielamy ja od ości, od skóry (jesli jest dorsz to nie trzeba), i przyprawiamy (ja daje sól, pieprz, dużo soku z cytryny, i majeranek). Tak zrobiona rybę dzieje na kawałki i wstawiam do lodówki. Następnie przystępuje do robienia sosu: śmietana, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, starty żółty ser i wszystko mieszamy doprawiając delikatnie solą i pieprzem, bardzo dużo majeranku, gdyż to jego smak na sie wyróżniać. Sos wlewamy do naczynia, wkładamy w to rybkę i zapiekamy. Mam nadzieje ze przydadzą sie moje przepisy. Ale mimo wszystko wrzuce jeszcze dwa bardzo podobne: na rybkę w cieście piwnym i cieście serowym. Ryba na być w kawałkach, możliwie cienkich i płaskich. Przyprawiamy (moze być przyprawa do ryb) i wkładamy do lodówki podlewając sokiem z cytryny. Ciasto piwne to jest to samo co naleśnikowe, tylko do niego zamiast mleka dajemy piwo i ma być trochę gestsze. Ciasto serowe to gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem tartego sera. Ryby smażymy i podajemy do stołu. Pan napisał jednak, ze jeszcze nie jest mistrzem kuchni:D dlatego podpowiem jak zrobic ciasto naleśnikowe, zeby później moc sobie przerobić według podanych wyżej wskazówek. Składniki: mleko, mąka pszenna, jajo. Mleko mieszamy z mlekiem i stopniowo dosypujemy mąkę przez caly czas mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek. Mam nadzieje ze w jakiś sposób pomogłem. W każdym bądź razie życzę smacznego. DB! Autor: szyper godzina: 23:12 Postrzałek Kolego To co piszesz to jest dla mnie kosmos. Jutro jadę po rybę i jeśli pozwolisz, gdy to mi się to uda ( tylko skąd ona ma być świeża, jak wszystkie wody u mnie skute lodem), to będę Ci zadawał pytania co z nią dalej robić. Tak krok po kroku. I obiecuję, że odwrotnie na bieżącą będe Cię informował o postępach w pichceniu. Z możliwością prezentacji foto. Pozdrawiam DB Autor: Ksawer godzina: 23:51 Masz postrzałku taki prosty sos i do sałatek się nada i do grillowanego drobiu: 200 ml keczupu, 200 ml majonezu, 100 ml soku pomarańczowego; 50 ml soku z cytryny; 75 ml brendy/koniaku cukier i pieprz do smaku Wszystko razem dokładnie wymieszaj (mikser/blender), dosmacz cukrem pieprzem ewentualnie solą, gdyby wyszedł zbyt gęsty dodaj odrobinę przegotowanej wody, DB Ksawer |