![]() |
Środa
29.06.2011nr 180 (2159 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: mięso w słoiku Autor: Janusz2 godzina: 09:37 Oj leniuszek z Ciebie , nie chciało sie skorzystać z opcji "szukaj" ;) Pytasz - masz: kiełbasa w słoiku (forum.lowiecki.pl/read.php?f=14&t=6574&i=6614) Pozdrawiam Janusz Autor: Alus godzina: 09:38 Myślę, żw Kamil się nie pogniewa jak podam linka do jego smakowitego przepisu (forum.lowiecki.pl/read.php?f=14&i=6587&t=6574).Pozdrowionka. DB Autor: Alus godzina: 09:42 Byłeś Januszu2 o całą minutę szybszy. Gratki. Pozdrowionka. DB Autor: Janusz2 godzina: 10:03 ad. Alus Czysty przypadek :) Pozdrawiam Janusz Autor: Stasio Tygrys godzina: 10:24 Witam Kolegów pozwole i ja sobie na dwa słowa wszystko się zgadza ale z tym czosnkiem to przesada chyba ze na około miesiąc bo potem to zakiśnie ja robię to troche inaczej a mianowicie miele na drobnym sitku dodaje troche zmielonej sloninki mieszam z sola na słoik o9l daje lyzeczke od herbaty ,listek laurowy ziele i pieprz w ziarenkach i setke wody po to zeby sie zrobiła przepyszna galaretka to zakrecam wkładam do parnika wchodzi mi tam 17 takich sloików i gotuje to około 3 godzin po czym można na tym zakończyć bądz pozostawic na 24h. i ponownie zagotowac na drugi dzień tez okolo 2 godz. tak samo robie mięso kroje jak na gularz i tak samo robie mięso z dziczyzny jak i świnskie takie słoiki mogą stać nawet i kilka lat a kol. jurek 123 wie to najlepiej jak to kiedyś się robiło jak nie było lodówek pozdrawiam i zyczę SMACZNEGO DB. Autor: DZIADBOJ godzina: 11:58 mięso do słoika przygotować należy tak jak kiełbase z dzika , ale należy pamiętać ,żeby czasem nie dać cebuli , bo lubią potem słoiki puszczać ! Słoik 0,9 gotować 2 godziny. pamiętać, aby nie był cały zanurzony we wodzie - tak 3/4 słoika w leniwie parkoczącym wrzątku. Jakiś czas temu robiłem kiełbasę w słoiki : do średniego parnika przeznaczonego jedynie do dziczyzny weszlo mi o ile pamiętam 23 słoiki . Jest to ciekawe urozmaicenie , ponieważ "masa mięsna" jest taka sama jak na kiełbę do wędzenia , a mimo wszystko wychodzi inna w smaku i konsystencji . warte polecenia. Autor: mokrzec godzina: 13:16 Dzięki koledzy na pewno spróbuję podczas najbliższego wędzenia zrobic jakąś niewielką ilośc i zobacze jak wyjdzie. Mam jeszcze pytanko. Czego dodac, żeby mięso było ścisłe i nie rozpadało się? DB Autor: Alus godzina: 14:56 ad. mokrzec Skórki wieprzowe i ten dosyć długi czas pasteryzacji zrobią swoje. Będzie dosyć "ścisłe". Pozdrowionka. DB Autor: mokrzec godzina: 23:29 Z tego co widzę t na słoik 0,9l gotujemy 2 godziny. Czyli słoik 0,5l należy gotowac godzinę? Jaka powinna byc temperatura. Tak jak przy parzeniu kiełbasy ok 80 stopni? Jestem ciekaw jak to wyjdzie nigdy czegoś takiego nie jadłem ani nawet nie widziałem. Chcę spróbowac z ciekawości. DB |