Czwartek
14.07.2011
nr 195 (2174 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: nalewka na bursztynie

Autor: maly2202  godzina: 20:02
Moja rodzicielka zna się na nalewkach leczniczych i stwierdza ,że bursztynówka to bardziej mit niż fakt (stwierdza to z doświadczenia). Jako lecznicza do nacierania jest to lepsza jest ziołowa. DB.

Autor: marcino  godzina: 21:30
to jest nic Pamiętam jak za dzieciaka zbieraliśmy bursztyny na plaży - zazwyczaj były to malutkie okruchy - takie też ludzie zbierali na nalewki właśnie - tyle że dziwnie jakoś znaczna większość " bursztynów" rozpadała się w mak pod naciskiem palców. Później wyjaśniło mi się wiele - Niemcy pozatapiali różne świństwa w Bałtyku - krystalizuje to to i wypływa na brzeg A ludziska wcierają to w siebie i delektują się - ba nawet pomaga niektórym:)))

Autor: rales  godzina: 21:54
ad marcino: Podobnie do bursztynu mogą wyglądac zhydrolizowane w morskiej wodzie pozostałości po iperycie siarkowym czyli gazie musztardowym, który wydostał się ze skorodowanych zatopionych tam pocisków.. Niekiedy nadal mogą poparzyc skórę - ciekawe, czy da się zrobic z tego nalewkę 'bursztynową' i jakie ma wspaniałe właściwości?? Darzbór!!