Poniedziałek
29.08.2011
nr 241 (2220 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: aroniówka  (NOWY TEMAT)

Autor: BSA  godzina: 19:48
Witam, czy według Was mozna już kupować aronie na nalewkę? Nigdy jeszcze nie robiłem aroniówki i nie bardzo potrafię ocenić te owoce (na targu chcą mi je sprzedać jako "doskonałe"). Czy korzystnie będzie zamrozić je w zamrażarce na dzień lub dwa? Darz Bór

Autor: sad  godzina: 20:20
ja już nastawiłem 3 dni temu...sam zrywałem , mroziłem 3 dni. D.B.

Autor: BSA  godzina: 20:52
sad, czy możesz podać mi stosowane przez siebie proporcje wody, cukru i spirytusu w stosunku do owoców? Zastanawiam się nad przepisem z ostatniej Braci Łowieckiej: 1 - 2 kg owoców, 1,5 - 3 litry wody, 1 - 2 kg cukru, 05,-1 l spirytusu. Wynikałoby z niego, że jeśli użyje się 2 kg owoców ta należy gotować je w 3 l wody (z liści wiśni), do powstałego soku dodać 2 kg cukru (i kwasek cytrynowy), a po ponownym zagotowaniu i wystudzeniu dodać 1 litr spirytusu. DB

Autor: sad  godzina: 21:22
Robię mocne bo pije ich naprawdę łyk na raz. 2 kg owoców 2 litry spirytusu, litr wody i nie więcej niż 0,5 - 0,7 kg cukru. Mam jeszcze w zamrażarce 2 kg owoców i zrobię dokładnie wg przepisu z Braci. D.B.

Autor: BSA  godzina: 22:34
Dzięki za informacje. Czy też zużywasz, jak podano w "Braci" 100 - 400 liści wiśni? Mam na działce ze dwa drzewka wiśniowe i mogę zerwać te liście, ale czterysta??????? W Braci piszą o młodych liściach, czy ma znaczenie jeśli dodam takie z końca sierpnia? DB

Autor: sad  godzina: 22:51
Niestety chyba ma. Może być gorzka.Tyle liści to wg mnie duża przesada, ale takiej jeszcze nie robiłem popostu. DB.