![]() |
Wtorek
22.01.2013nr 022 (2732 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Przepis na pasztet Autor: wosiu godzina: 13:53 Ja robię w ten sposób. Gotuję mięso wraz z warzywami, boczkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodaję na chwile wątrobę. Z wątrobą nie przesadzaj, nie za duzo. Następnie mielę to wszystko w maszynce o najdrobniejszych oczkach 2 razy. Dodaję namoczone wcześniej w wywarze bułki. Przyprawiam: sól, pieprz, koniecznie gałka muszkatołowa oraz jajka. Urabiam i jeżeli masa jest za gęsta dodaję wywaru. Ja nie zapiekam w piekarniku tylko gotuję w słoikach. Do słoików musisz mieć masę nie za gęstą aby po wyjęciu słoiczka z lodówki pasztet dał się rozprowadzić na chlebie czy bułce. pozdrawiam wosiu Autor: Epaton godzina: 18:06 MNIAM MNIAM ;-) Autor: Sympatia-1 godzina: 20:31 Bułka do pasztetu???!!! Nigdy w życiu! No chyba, że ktoś lubi wyrób własnej roboty pasztetopodobny ;) ..ale po co wtedy bałaganić w kuchni skoro takie coś można kupić w biedronce ;) Autor: wosiu godzina: 20:51 To rób w/g swojego przepisu/ DB Autor: wini godzina: 22:34 diaviari. Za radą Kol.G.Rusaka - chcesz mieć dobry pasztet - użyj dobrego mięsa - ja na ten smakołyk poświęcam przednie szynki i łopatki ( dziczyzna ) -( zając ???- przeżytek- bo brak) Zamiast słoniny - boczku prawdziwe od krowy masło - smak wyśmienity i zdrowsze + przyprawy j.w. i mielenie 2x. Smacznego Pozdrawiam DB |