Wtorek
22.01.2013
nr 022 (2732 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Przepis na pasztet

Autor: wosiu  godzina: 13:53
Ja robię w ten sposób. Gotuję mięso wraz z warzywami, boczkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodaję na chwile wątrobę. Z wątrobą nie przesadzaj, nie za duzo. Następnie mielę to wszystko w maszynce o najdrobniejszych oczkach 2 razy. Dodaję namoczone wcześniej w wywarze bułki. Przyprawiam: sól, pieprz, koniecznie gałka muszkatołowa oraz jajka. Urabiam i jeżeli masa jest za gęsta dodaję wywaru. Ja nie zapiekam w piekarniku tylko gotuję w słoikach. Do słoików musisz mieć masę nie za gęstą aby po wyjęciu słoiczka z lodówki pasztet dał się rozprowadzić na chlebie czy bułce. pozdrawiam wosiu

Autor: Epaton  godzina: 18:06
MNIAM MNIAM ;-)

Autor: Sympatia-1  godzina: 20:31
Bułka do pasztetu???!!! Nigdy w życiu! No chyba, że ktoś lubi wyrób własnej roboty pasztetopodobny ;) ..ale po co wtedy bałaganić w kuchni skoro takie coś można kupić w biedronce ;)

Autor: wosiu  godzina: 20:51
To rób w/g swojego przepisu/ DB

Autor: wini  godzina: 22:34
diaviari. Za radą Kol.G.Rusaka - chcesz mieć dobry pasztet - użyj dobrego mięsa - ja na ten smakołyk poświęcam przednie szynki i łopatki ( dziczyzna ) -( zając ???- przeżytek- bo brak) Zamiast słoniny - boczku prawdziwe od krowy masło - smak wyśmienity i zdrowsze + przyprawy j.w. i mielenie 2x. Smacznego Pozdrawiam DB