Czwartek
28.02.2013
nr 059 (2769 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Wedzarnia elektryczna

Autor: KIT  godzina: 11:19
Na stronie www.wedlinydomowe.pl są forumowicze którzy kupowali Borniaka oraz innych producentów wędzarnie. Zapytaj o opinię najpewniej poinformują o efektach wędzenia. Osobiście wędze zrębkami i podgrzewam je małą kuchenką gazową a na balkonie płytką elektryczną. Obowiązkowo używam termometru. Zrębki olchowe, dębowe i bukowe produkuję swoim rębakiem.

Autor: Pan Sułek  godzina: 21:09
Ja mam elektryczną z USA i jest ok. Nareszcie wychodzą mi dobre wędliny .Nie za bardzo nadaje sie do wedzenia na zimno bo najniższa temp.przy jakiej udaje sie wywołać dym to 74stC ,ale najważniejsze jest to ,że utzrymuje stałą temp. co jest chyba najważniejsze. Nie wchodzi w nią zbyt dużo bo max 4kg kiełbas lub kilka szynek ,ale nie ma biegania i pilnowania ognia tylko zmiana tacki z wiórkami 2-3 razy w ciągu całego procesu wedzenia. Stoi sobie na tarasie i nie muszę wybiegać do ogródka oraz co najważniejsze sam nie jestem uwędzony !