Wtorek
30.08.2005
nr 030 (0030 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Nalewka z czeremchy

Autor: RENIFER  godzina: 14:30
witam porównanie owoców obydwu gatunków czeremchy jest proste tzn organoleptyczne,owoce naszej rodzimej czeremchy sa gorzkawo cierpkawe a nawet bardzo cierpkie i niepolecam żeby cokolwiek z tego robić natomiast owoce czeremchy amerykańskiej są słodkawo cierpkie i smaczne podczas wedrówek po lesie bo pić sie po nich nie chce.mam zamar zrobić czeremchową nalewkę bo jeszcze nie robiłem a owoce jednej i drugiej jadłem to wiem co mówie a własciwie pisze.czeremchy wydzielają mnóstwo fitonocydów tzn zwiazków bakterio i wogóle mikrobobójczych,oczyszczaja powietrze,a jak kwitna to ładnie pachnie.ze względu na działanie mikrobobójcze w dawnych czasach suszono owoce potem mielono i dodawano takiej czeremchowej maki do zwykłej w ilości 10% co skutkowało dłuższym terminem przydatności do spożycia.fitonocydy zawarte w tej roślinie zabija zarodniki pleśni,bakterie,pierwotniaki,w zamknietym słoju zabija nawet muchy,komary,szczura w 20 minut a nawet keszcze potraktowane 4rema roztartymi pączkami w 15 minut.najwiecej fitonocydów zawieraja liscie i pączki oczywiście wiosną i latem,jesienią znacznie mniej.jeszcze jedna uwaga pestki zawieraja duzo kwasu pruskiego. DARZ BÓR