![]() |
Wtorek
30.08.2005nr 030 (0030 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: szynka dla wytrwałych Autor: szarak godzina: 14:17 Nie ośmieliłbym się robić sobie żartów z kolegów. Nie kupiłem tej szynki tylko ją zrobiłem, a reklamówka jest z mojego zakładu ! DB Autor: marcino godzina: 15:05 wygląda wyśmienicie - chętnie spróbował bym zrobić ale w warunkach mieszkania to chyba nie możliwe ech... pozdrawiam Autor: Desperado. godzina: 16:16 marcino O ile szynkę na miarę włoskiej czy hiszpańskiej, w domu zrobić raczej trudno to można z powodzeniem z polskich klasycznych wędlin zrobić małą namiastkę włoszczyzny. Po prostu baleron, boczek szynkowy czy kiełbasę wysuszyć na powietrzu. Na pewno się nic nie zepsuje jeśli były wyroby dobrze potraktowane solą i dosyć długo wywędzone. I to wcale nie w zimnym dymie. Niekoniecznie pojawi się pleśń, bo do tego potrzebny mikroklimat, ale wyrób dostatecznie wyschnie a przyprawy dostatecznie mięso ,,wytrawią”. |