Wtorek
30.08.2005
nr 030 (0030 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Owoce bzu czarnego i głogu...  (NOWY TEMAT)

Autor: Rzecznik Prasowy  godzina: 18:43
Witam. Od kilku dni nurtuje mnie pytanie czy owoce bzu czarnego i głogu mozna w jakiś sposób wykorzystać kulinarnie. Mam małe doświadczenie w kuchni, więc nie za bardzo wiem co można z tychę zrobić (poza sokiem z bzu),moze Ktoś z Forumowiczów ma jakiś pomysł na "ciekawe" wykorzytanie tychże owoców?Może jakaś naleweczka, wino....;) Choć jam nie trunkwoy, to moze warto "wzbogacić piwniczkę";) pozdrawiam filip

Autor: Desperado.  godzina: 21:52
Z bzu czarnego robi się wyśmienite soki odznaczające się właściwościami miedzy innymi wykrztuśnymi, przeciwgorączkowymi przeciwzakrzepowymi, itp., itd. Można powiedzieć że to wyjątkowo smaczna i zdrowa czystej natury polopiryna połączona z apapem i clexane. Ponadto czarny bez to dawca owoców na fantastyczne konfitury, wino, nalewki a także sznapsa. Chociaż na tego ostatniego nie jest chętnie brany bo ponoć zawarty w owocach cukier niezbyt łatwo rozkłada się na alkohol