![]() |
Wtorek
30.08.2005nr 030 (0030 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Owoce bzu czarnego i głogu... (NOWY TEMAT) Autor: Rzecznik Prasowy godzina: 18:43 Witam. Od kilku dni nurtuje mnie pytanie czy owoce bzu czarnego i głogu mozna w jakiś sposób wykorzystać kulinarnie. Mam małe doświadczenie w kuchni, więc nie za bardzo wiem co można z tychę zrobić (poza sokiem z bzu),moze Ktoś z Forumowiczów ma jakiś pomysł na "ciekawe" wykorzytanie tychże owoców?Może jakaś naleweczka, wino....;) Choć jam nie trunkwoy, to moze warto "wzbogacić piwniczkę";) pozdrawiam filip Autor: Desperado. godzina: 21:52 Z bzu czarnego robi się wyśmienite soki odznaczające się właściwościami miedzy innymi wykrztuśnymi, przeciwgorączkowymi przeciwzakrzepowymi, itp., itd. Można powiedzieć że to wyjątkowo smaczna i zdrowa czystej natury polopiryna połączona z apapem i clexane. Ponadto czarny bez to dawca owoców na fantastyczne konfitury, wino, nalewki a także sznapsa. Chociaż na tego ostatniego nie jest chętnie brany bo ponoć zawarty w owocach cukier niezbyt łatwo rozkłada się na alkohol |