![]() |
Poniedziałek
17.07.2006nr 198 (0351 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Szpinak Autor: Brek godzina: 10:08 Miło poczytać Alusa i Kłysza, poza fachową stroną merytoryczną forma konwersacji miła dla „współczytających”. Szpinak lubię i poza wymienionymi wyżej przepisami polecam jeszcze jeden z jego zastosowaniem (tym razem na sposób włoski) : Świeży szpinak zalewamy (po starannym opłukaniu) osolonym wrzątkiem (w jakiejś miseczce) na 2 minuty, po tym czasie przelewamy zimną wodą. Należy nabyte w drodze kupna suszone pomidory (w zalewie z oliwy) i pokroić ja na kawałki wielkości około 2x2 cm. Gotujemy dobry makaron spaghetti tak, żeby był lekko twardy. Układamy na talerzach goracy makaron i dodajemy "blanszowany" szpinak i suszone pomidorów na przemian (nie zbyt dużo pomidorów) i polewamy sosem zrobionym z dobrej gatunkowo oliwy z oliwek i posiekanego drobno czosnku i listków świeżej bazylii. Całość dekorujemy parmezanem (najlepiej płatki jak do carpaccio, albo samodzielnie, dość grubo tarty ). Pyszne i szybkie danie. Szpinak nie może byś rozdrobniony i za długo sparzony. Musi mieć lekko "twardawe" - łodygi. Co do chłodnika, próbowałem kiedyś wzbogacić go szyjkami rakowymi (kupione gotowane w zalewie neutralnej - lekko słonej) - efekt wyśmienity, choć nie zbyt tani. Pozdrawiam serdecznie, DB Brek |