Piątek
01.09.2006
nr 244 (0397 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Mam 2 litry spirytusu :) zapraszam

Autor: tot  godzina: 12:17
Witam Teraz jest najlepsza pora na nalewkę z aroni . Aronię w słój i zalewasz całość spirytem , odstawiasz na 6 tygodni . Po tym czasie odlewasz spiryt , owoce zasypujesz cukrem i kolejne 6 tygodni . Potem odlewasz powstały sok z aroni z wcześniej odlanym spirytusem i gotowe . Gdyby smak zbyt kwaśny to mieszasz z nalewką wiśniową . A potem płyniesz , płyniesz ................................. Pozdrawiam tot

Autor: master537  godzina: 12:33
A ja mam 10 l spirytusu ! Pozdrawiam. Darz Bór.

Autor: Rakrzes  godzina: 13:32
ad pharmacist. Jeszcze trochę się wstrzymaj i narób pigwówki. DB Rakrzes

Autor: młody łowca  godzina: 14:42
A ten spirytus legalny..... ?? :) hehehe pozdrawiam :):):)

Autor: 8uka  godzina: 20:59
Polecam nalewke z jerzyn... Mhmmm pycha :) Przepis podobny do przepisu Tota na nalekę z aronii... (4 posty wyżej ;) ) Pozdrawiam DB

Autor: UR0  godzina: 21:38
Łojenie Łojenie jest to dynamiczne, nieskrępowane picie alhoholu etylowego, w stężeniu 40% i więcej. Najczęściej jest to roztwór w postaci wódki bądź innych mocnych alkoholi. Bardzo istotne w łojeniu jest picie w szybkim tempie - około 1 kieliszka na minutę. Picie odbywa sie w dobrze zorganizowanej, niewielkiej grupie tzw. łoicieli (inaczej chlorów), którzy współpracują ze sobą w celu utrzymania dobrego tempa. Dobry łoiciel nie ma problemu z tzw. mieszaniem, pije aż skończą mu się środki finansowe, które są konieczne do utrzymania procesu łojenia. Łojenie zasadniczo odbywa się na wolnym powietrzu bądź w domu, przy czym bardzo ważne jest, aby grupa chlorów, mogła się skupić w pełni na prowadzonej czynności - proces łojenia przebiega wtedy stabilnie i bezproblemowo. Osoby bez doświadczenia, nie powinny próbować dotrzymać tempa łoicielom, gdyż konczy się to najczęściej awarią ośrodkowego układu nerwowego jak również układu trawiennego.

Autor: Pyza  godzina: 22:28
Witam wszystkich, wlasnie sie zarejestrowalam, jestem tu nowa i od razu trafiam na impreze, jak milo.. a powaznie Iwona wspominala o dereniu. Czy ktos wie, jak sie robi dereniowke? I kiedy to sie zbiera..

Autor: jaro19  godzina: 22:32
wydaje mi się że przepis Uro jest najlepszy

Autor: Batrek  godzina: 22:38
DERENIÓWKA Składniki, przemrożone owoce derenia, spiritus, 1 kg cukru, 2 szkl wody. (owoce zbierać w miesiącach, wrzesień, październik) Owoce wypłukać, usunąć pestki. Gąsiorek napełnić do ¾ owocami derenia, zalać spiritusem, zakorkować, odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie, po czym spiritus zlać do drugiego gąsiorka, zakorkować i postawić w ciemnym miejscu. Owoce zalać syropem do przykrycia, ( proporcje syropu, na1 kg cukru, 2 szkl przegotowanej wody, syrop może być również z miodu). Gąsiorek wstawić do ciepła na 1 miesiąc, po czym zlać nalewkę, połączyć ze spiritusem, dobrze wymieszać, napełnić butelki, zakorkować i w głębokiej konspiracji przechowywać w ciemnym miejscu. Owoce wykorzystać do ciasta po wysmażeniu. W ten weekend przeszukam całe forum i zrobie kompedium wiedzy na temat nalewek. Mysle, ze to fajny pomysl. Wszystkie przepisy w jednym miejscu. :):)))) Darz Bór, Bartek

Autor: wosiu  godzina: 22:40
Ad Pyza Przepis na derenia będe mógł przedstawic w przyszłym tygodniu. Mam kuzyna który robi świetne nalewki na miodziance, min. z derenia. Kiedy to się zbiera? Z tego co mi wiadomo, najlepiej kiedy sam opadnie, późną jesienią i zbiera się z ziemi. Pozdrawiam DB

Autor: Pyza  godzina: 22:49
Batrek, Wosiu dzieki wielkie, jak sprobowalam rok temu tak do tej pory za mna chodzi. Pora wiec cos zaradzic... ad Batrek A dlaczego w konspiracji??

Autor: Batrek  godzina: 23:35
ad. Pyza Zeby nabralo odpowiedniego mocunku, smaku i tajmniczosci :) Stara nalewka = wspaniała nalewka Darz Bór, Bartek