![]() |
Poniedziałek
25.09.2006nr 268 (0421 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: opieńki - jak przygotować (NOWY TEMAT) Autor: bwb godzina: 08:33 wczoraj zebrałem z 4 siatki opienków , do tej poy nigdy ich nie przygotowywałem , prosze o rade jak najlepiej je przygotować . Mysle o zamarynowanie tylko jak najepiej to zrobić . z góry dziekuję DB Autor: saimon godzina: 10:31 Ad bwb Po oczyszczeniu ich mozna je zamarnowac jak wszystkie inne. Polecalbym marynate wg.przepisu mastera 537. Sa to rzeczywiscie b. smaczne grzybki,a spozywac je mozna pod wszystkimi postaciami.Polecam smazone z cebulka.Tylko te obieranie :-(( Pozdrawiam Autor: ala godzina: 11:00 saimon Jakie obieranie podpieniek ? W dużej misce płuczę je kilkakrotnie w zimnej wodzie i to wystarczy do oczyszczenia. Oczywiście zbieram z pniaka już ze skróconą i obciętą nóżką. bwb Marynować można tak jak inne grzyby, są wyśmienite i na równi z prawdziwkami. Dzisiaj zebrałam ponad 30 kg. DB Ala Autor: greg godzina: 11:17 Alu To Ty pracowita dziewczynka jesteś greg Saimon pomyliłeś z maslakami Autor: bwb godzina: 11:47 wielkie dzięki - tak jak normalnie 4 szkalnki wody 1 octu ( według uznania ) , ziele , l. bobkoy ,... ale czy dodawać marchewke i i lub cebule , czy to pasuje do opienków . DB Autor: bwb godzina: 11:52 ad. sajmon przez obieranie rozumiesz odccieńcie nurzek , i przepukanie - skurki jak pisał greg chuba nie obierać DB Autor: ala godzina: 11:56 bwb Marchewka, cebula, listek,......pasują też do opieńków. Ja dodaję jeszcze łyżkę oleju do słoiczka przed pasteryzowaniem. DB Też nie obieram maślaków ze skórki. Autor: Nemi godzina: 11:58 Dlaczego maślaki się obiera ?? Nie wiedziałam o tym. Jeśli chodzi o opieńki - to z zamierzchłych czasów pamiętam, że marchewka i cebula do nich pasuje :-) pozdrowionka Autor: master537 godzina: 12:38 Ad Ala & bwb. Solone opieńki. Przepis wg Książki Kucharskiej. Składniki : Na 1 kg świeżych grzybów przygotować 15 dkg soli oraz trochę soli do roztworu w którym należy obgotować opieńki. Wykonanie : Oczyszczone i umyte grzyby należy włożyć do posolonego wrzątku (na 1 l wody 2 łyżki soli) i gotować przez 5 minut. Osączyć grzyby na sicie, a następnie układać w kamiennym garnku przesypując solą. Ostatnią warstwę grzybów koniecznie posypać solą, przykryć talerzem i obciążyć. Po 3-4 dniach, gdy grzyby opadną naczynie można uzupełnić o kolejne warstwy sukcesywnie zbieranych grzybów. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. Grzyby przed użyciem należy moczyć 3-4 godz. w czystej, zimnej wodzie. Tak przygotowane opieńki są podstawą zimowych sałatek, a równie wyśmienicie smakują duszone i gotowane. Smacznego. Pozdrawiam. Darz Bór. Książka Kucharska (www.ksiazka-kucharska.pl/index.php?p=przepisy&id=2140) Autor: saimon godzina: 13:02 Ad Greg Nie pomylilem,ale wez kazdego z tych 30 kg zebranych przez Ale :-) obetnij mu krotko nozke,i juz sie zrobi kawalek roboty.No moze troche przesadzilem ,ale grzybek smaczny,choc nie we wszystkich strona ch zbierany.A znacie niemki?? Tez nie wszedzie zbierany grzybek,a bardzo smaczny.Pozdrawiam serdecznie wszystkich grzybiarzy i degustatorow. Darz Bor w grzyby tez Autor: Luki_81 godzina: 23:27 akurat tak sie skałada że zbieram niemki - opieńki tez :) DB Łuki Autor: Rakrzes godzina: 23:32 ad bwb Znajomy robi trochę inaczej - odcina nóżki, kapelusze marynuje a nóżki sieka nożem, dodaje cebulkę posiekaną, podsmaża, doprawia i robi genialny farsz do pierogów. Pozdrowienia Rakrzes |