Środa
04.10.2006
nr 277 (0430 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Creme Brulle  (NOWY TEMAT)

Autor: Brek  godzina: 21:40
Coś mnie wzięło na desery więc kolejny "klasyk" z mojego repertuaru - elegancki deser: Crème Brulle Składniki: 1 laska wanilii 8 żółtek 0,5 szklanki cukru pudru 3 szklanki śmietanki UHT 36% 1 szklanka śmietanki UHT 12% 1/3 szklanki brązowego cukru do karmelizowania (można użyć zwykłego, białego) Śmietanki wlać do garnka i dodać rozciętą wzdłóż laskę wanilii. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając. Przykryc i odstawić, żeby naciągnęły aromatu wanilii. Do rondla z grubym dnem wbić żółtka, wsypać cukier puder i ubijać kilka minut na gładką, jasną masę. Cienkim strumieniem, ciągle mieszając wlać gorącą śmietankę (wczesniej wyjąć wanilię) , postawić na maleńkim ogniu (łatwiej wychodzi w płaszczu wodnym) i ubijać na gęsty krem nie dopuszczając do wrzenia !!! Gotowy krem wlać do wysmarowanych masłem i posypanych cukrem kokilek, przykryć każdą folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150˚C. Piec przez 30 -40 minut, aż krem się lekko zetnie. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać powierzchnię każdej kokilki 2 łyżeczkami brązowego cukru (można stosować biały) i karmelizować np. wstawiając kokilki pod samą spiralę elektrycznego grilla lub piekarnika. Poruszać kokilkami tak, żeby cukier przypalił się równomiernie. *Ja używam palnika gazowego (takiego do lutowania) do karmelizowania cukru – szybciej i łatwiej. Przybrać świeżymi malinami (lub innymi owocami) i listkami mięty i natychmiast podawać. Smacznego!!!