Piątek
15.12.2006
nr 349 (0502 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Świąteczna top lista

Autor: Czort  godzina: 01:40
Ad saimon. piszę pełna : 1. skruchy - bo tak długo zwlekałam z odpowiedzią, 2. obaw - czy aby przez ten czas spięcie w oczekiwaniu nie zmieniło się w stężenie pośmiertne, 3. nadziei- bo przecież karp w szarym sosie i umarłego na nogi postawi. A teraz ad rem: 1. karpia "w dzwonkach" ugotować w wywarze z włoszczyzny i przyprawami typu sól, pieprz, liśc bobkowy, ziele angielskie ( można wykorzystać wywar na zupę rybną ), 2. do ok. 1 l wywaru dodać : -karmel z 1 łyżki cukru, -zasmażkę z 2 łyżek mąki, wymieszaną ze szklanka czerwonego wina (członkowie rodziny między 10 a 90 rokiem zycia twierdzą, że wina nigdy nie jest zbyt wiele) - pierniki ( bez lukru )ok 10 dkg rozgotowane w części wywaru i przetarte przez sito - sparzone, obrane i pokrojone ( niezbyt drobno) migdały - ile chcesz -sparzone rodzynki - ile chcesz - ciut soku z cytryny, Wszystko musi się na maleńkim ogniu przegryźć, w trakcie dołozyć ugotowanego karpia. W trakcie podgrzewania trzeba uważać, żeby karp się nie rozpadł i żeby się nie przypaliło, bo niestety lubi. Najlepiej zrobic dzień wcześniej - co najmniej. Jeżeli jakieś niejasności to obiecuję "korepetycje" ;) Życzę smacznego!

Autor: Kłysz  godzina: 08:51
Ad .Marek Bublej. No Marku, miód w serducho :-) Bardzo się cieszę, że pierożki Ci podeszły. Mają jeszcze, wg mnie, tą zaletę, że też dobrze smakują na zimno, byle barszczyk był gorący. A i z odgrzaniem nie ma kłopotów specjalnych. Pozdrawiam Świątecznie - Kłysz

Autor: .Marek Bublej.  godzina: 09:46
Mistrzu Kłysz, dziekuję. DB

Autor: hurra_qwer  godzina: 20:55
Ad krogulec - ta żurawina to jak u mnie. Co do zagęszczania za Starej Polski: na Starej Litwie kisiel był robiony na wodzie z płukanych wymłotów owsianych (chyba), mniej więcej jak byś namoczył płatki owsiane, płatki odcedził i na tej wodzie kisiel zrobił. db

Autor: Hania  godzina: 23:20
Przypominam się o kaszę ze śliwkami :). bardzo proszę, bo w żadnej książce nie znalazłam.

Autor: jerzyd  godzina: 23:51
Wrzuć w Google : kasza ze śliwkami . :) :)