Środa
12.12.2007
nr 346 (0864 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: jaka maszynka do kiełbas

Autor: Mart  godzina: 18:05
Nie jestem specem od wyrobu wędlin, ale na temat maszynek do kiełbasy słyszałem z kilku źródeł, że: 1. Nie powinna to być typowa maszynka elektryczna, bo się nagrzewa podczas pracy od silnika i emituje ciepło do mielonego surowca, co nie jest ponoć dla niego korzystne, więc jeśli przerób jest sporadyczny, to najlepsza będzie napędzana siłą mięśni poprzez korbkę. 2. Porządna kiełbasa powinna również mieć najcenniejsze składniki mięsa nie mielone na dużych oczkach, lecz krojone w kostkę. Masarz, który robi mi kiełbasę z dzików i jeleni ma maszynkę zasilaną elektrycznie, lecz silnik jest oddalony od maszynki a napęd jest przekazywany paskiem. Tłumaczy to właśnie kwestią temperatury. DB