Wtorek
08.04.2008
nr 099 (0982 )
ISSN 1734-6827

Przepisy kulinarne



Temat: Sery  (NOWY TEMAT)

Autor: Von_Igel  godzina: 11:29
Witam Czy któryś z kolegów ma może doświadczenie z wyrobem podpuszczkowych serów z mleka krowiego i koziego? Chetnie powymieniam sie doświadczeniami. DB Von Igel

Autor: R.D.  godzina: 12:10
Ja robiłem ser kozi i krowi za pomocą preparatu granulowanego przywiezionego z Niemiec. Nie wiem czy była to naturalna podpuszczka czy coś zastepczego. natomiast efekt był podobny do uzyskanego wcześniej w drodze zwykłej technologii twarogowej. Przy czym kozie mleko słabo się zsiada samo, trzeba po prostu dołozyć inicjatora w postaci np łyżki naturalnego jogurtu, kefiru lub w ostateczności zakwasić cytryną. Kiedy mleko sie zsiądzie, trzeba ostrożnie pogotować do uzyskania grudek i oddzielenia się serwatki, odsączyc na sicie i odcisnąc między deskami w płóciennym woreczku lub w gazie. Wcześniej mozna posolić grudki. Efekt modulujesz zdobywając doświadczenie:-) zawsze wychodzi fajnie.