![]() |
Wtorek
08.04.2008nr 099 (0982 ) ISSN 1734-6827 Przepisy kulinarne Temat: Sery (NOWY TEMAT) Autor: Von_Igel godzina: 11:29 Witam Czy któryś z kolegów ma może doświadczenie z wyrobem podpuszczkowych serów z mleka krowiego i koziego? Chetnie powymieniam sie doświadczeniami. DB Von Igel Autor: R.D. godzina: 12:10 Ja robiłem ser kozi i krowi za pomocą preparatu granulowanego przywiezionego z Niemiec. Nie wiem czy była to naturalna podpuszczka czy coś zastepczego. natomiast efekt był podobny do uzyskanego wcześniej w drodze zwykłej technologii twarogowej. Przy czym kozie mleko słabo się zsiada samo, trzeba po prostu dołozyć inicjatora w postaci np łyżki naturalnego jogurtu, kefiru lub w ostateczności zakwasić cytryną. Kiedy mleko sie zsiądzie, trzeba ostrożnie pogotować do uzyskania grudek i oddzielenia się serwatki, odsączyc na sicie i odcisnąc między deskami w płóciennym woreczku lub w gazie. Wcześniej mozna posolić grudki. Efekt modulujesz zdobywając doświadczenie:-) zawsze wychodzi fajnie. |