Środa
26.09.2012
nr 270 (2614 )
ISSN 1734-6827

Wiedza i edukacja



Temat: Dziczyzna dla resteuracji

Autor: md2  godzina: 09:41
Oczywiscie jest możliwe by koło łowieckie srzedawoło pozyskane tusze zarówno do restauracji jak i konsumentowi końcowemu. Aby mogło prowazić taką działalnośc musi zgłosić prowadzenie działalności tzw. sprzedaż bezpośrednią do powiatowego lekarza weterynarii właściwego miejscowo. Wymagania dla sprzedaży bezposedniej określone są w rozp. ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi z dnia z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej ( Dz. U. 2007 Nr 5, poz. 38 ) Restaurator nie musi spełniać żadnych wymagań. Ciężar wymagań spoczywa na kole łowieckim. np. można sprzedać wyłącznie pozyskaną przez koło, każda tusza musi by poddana oględzinom przez przeszkolonego myśliwego oraz dołączone oświadczenie o przeprowadzeniu oględzin tuszy odstrzelonego zwierzęcia , a w przypadku tusz dzików muszą one zostać wczesniej zbadane w kierunki włośni a próbki z tuszy musi pobrać lekarz weterynarii. I w przypadku dzików pojawia się problem z zabezpieczeniem tuszy do czasu otrzymania wyników badania. Koło musi posiadać chłodnie w takim przpadku. pozdrawiam