![]() |
Sobota
22.12.2012nr 357 (2701 ) ISSN 1734-6827 Wiedza i edukacja Temat: Numer odstrzału Autor: Manek67 godzina: 23:26 Ad Jurekel i Artur123 Troszkę "off topic", ale jak tu nie podziękować Arturkowi .... Po troszę, dzięki temu, że zmusił mnie do czytania setek postów, wczoraj dodnia pojechałem znów na polowaczkę. Nooooo i Hubert i Artur-ek przynieśli mi farta :-)))))) Strzeliłem fajnego widlicznego dziesiątaka (7-8 głowa) A wcześniej naogladałem się do syta, bo wyszła mi chmara składająca się z 11-stu byków. Ten co "został" był "najsłabszy" z selektów. Z bykami u nas nie ma "szału" - ot w sumie 5 w RPŁ na całe koło. Tym bardziej to ŚWIĘTO :-))) Obserwowałem je przez kilkadziesiąt minut, toteż mój wybór był chyba optymalny. Najmocniejszym był regularny 14-stak (tak około 7 kg), a reszta to regularne i nie 14-staki i 12-staki. Niby "selekty" ale nie według moich osobistych kryteriów. Tusza strzelonego ważyła 122 kg, więc jak na 8-śmio letniego byka to mizerota. Co mnie zaskoczyło, to zawartość żołądka (zawsze sprawdzam, bo to dużo uczy na temat tego gdzie i na czym zeruje zwierzyna), w 50% procentaqch to były żołędzie !!!!! Jelenie żerujące na żołędziach ?!?!? Mnie to zaskoczyło. Reszta treści, to rzepak na którym go strzeliłem. Dzięki Artur-ku, to po części twoja zasługa ;-)))) |