DZIENNIK
Redaktorzy
   Felietony
   Reportaże
   Wywiady
   Sprawozdania
Opowiadania
   Polowania
   Opowiadania
Otwarta trybuna
Na gorąco
Humor
PORTAL
Forum
   Problemy
   Hyde Park
   Wiedza
   Akcesoria
   Strzelectwo
   Psy
   Kuchnia
Prawo
   Pytania
   Ustawa
   Statut
Strzelectwo
   Prawo
   Ciekawostki
   Szkolenie
   Zarządzenia PZŁ
   Przystrzelanie
   Strzelnice
   Konkurencje
   Wawrzyny
   Liga strzelecka
   Amunicja
   Optyka
   Arch. wyników
   Terminarze
Polowania
   Król 2011
   Król 2010
   Król 2009
   Król 2008
   Król 2007
   Król 2006
   Król 2005
   Król 2004
   Król 2003
Imprezy
   Ośno/Słubice '10
   Osie '10
   Ośno/Słubice '09
   Ciechanowiec '08
   Mirosławice '08
   Mirosławice '07
   Nowogard '07
   Sieraków W. '06
   Mirosławice '06
   Osie '06
   Sarnowice '05
   Wojcieszyce '05
   Sobótka '04
   Glinki '04
Tradycja
   Zwyczaje
   Sygnały
   Mundur
   Cer. sztandar.
Ogłoszenia
   Broń
   Optyka
   Psy
Galeria
Pogoda
Księżyc
Kulinaria
Kynologia
Szukaj
autor: Stanisław Pawluk14-04-2016
W myśliwskiej kuchni, cz. 2

W poprzednim odcinku przedstawiłem jeden z racjonalizatorskich sposobów radzenia sobie ze sprzętem w kuchni myśliwego. W tym artykule chciałbym przedstawić czytelnikom dziennika "Łowiecki" technikę zamykania własnych wyrobów w opakowania blaszane. Jest to coraz powszechniejsza metoda zagospodarowania tusz pozyskanych podczas polowania, popularna w innych krajach od dawna i coraz częściej stosowana także przez krajowych myśliwych. Może warto pomyśleć o wyposażeniu w niedrogi sprzęt domki myśliwskie, gdzie wykorzystywany byłby przez wielu członków koła zwłaszcza tych, którzy na polowania poświęcają kilka dni.

Własne wyroby to często powód do dumy i uznania przyjaciół rodziny czy kolegów z koła. Kłopotu nie ma gdy upolowany zwierz nie jest zbyt duży, a tym samym łatwiejszy do zagospodarowania. Gorzej gdy upolujemy sporą sztukę, a oddanie do punktu skupu nie leży w zainteresowaniu szczęśliwego łowcy. Nadmiar mięsa trafia więc do zamrażarek także użyczonych przez rodzinę lub znajomych. Nie zawsze wyrób kiełbasy w dużej ilości odpowiada posiadaczowi tuszy.

Ciekawym rozwiązaniem jest więc zapakowanie wyrobów z dziczyzny do puszek metalowych. Znawcy twierdzą, że jest to lepszy sposób przechowania mięsa niż przetwory w słoikach szklanych, ze względu na pełna izolację mięsa od światła. Produkcja konserw sposobem domowym jest na tyle prosta, że bez problemu poradzi sobie z nią praktycznie każdy zainteresowany. Autorzy realizując ten film sami sporządzili kilka konserw, mimo, że żadnego doświadczenia w tej dziedzinie nie posiadali. Wystarczyło króciutkie szkolenie z obsługi maszyny i kilka rad doświadczonych kolegów.






19-04-2016 20:21 tomek_al Super, proszę o więcej. Może np konkretny przepis, ile osolić, opieprzyć, czym doprawić. Pasteryzacja tylko jednorazowa.?
16-04-2016 21:46 Porcupine Panie Pawluk bardzo ladnie, niech Pan pogada z osoba piszaca pod nickiem Kwasior z tego forum i zrobcie cos razem, np. dzial kulinarny na tym portalu, zawierajcy filmy o robieniu potraw mysliwskich ( bigos, kielbasa, sloninka, zalewajka itd.. Fajnie sie patrzy jak mysliwy cos sam robi, a nie jak w programie takiego faceta z broda w mysliwskim blazerze, co kaze robic potrawy Panu Marcinowi, jak mnie pamiec nie myli, to chyba facet o nazwisku Russak lub Rusak. I ta kuchnia, co ten facet robi , powinna nazywac sie kuchnia Pana Marcina wedlug przepisu Rusaka lub Russaka. Pozdrawiam.
14-04-2016 22:03 I G O R Stanisławie Szanowny. Chwała Ci za poświęcony czas , ale zabrakło przepisu.
No chyba , że miała to być reklama :)
Pomysł na wspólna maszynę dla kolegów z koła wg. mnie bardzo nie trafiony.
Pozdrawiam

Szukaj   |   Ochrona prywatności   |   Webmaster
Copyright(c) 2001-2015 P&H Limited Sp. z o.o.